Synonymer till vetenskap

Vi känner till 3 synonymer till vetenskap. Ordet vetenskap är en synonym till ämne och matematik och kan bland annat beskrivas som ”erkända metoder och teorier för att systematiskt utforska verkligheten”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vetenskap samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till vetenskap

 1. matematik
 2. psykologi
 3. ämne

Vad är motsatsen till vetenskap?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vetenskap.

Vad betyder vetenskap?

 1. erkända metoder och teorier för att systematiskt utforska verkligheten
 2. studiet av uppträdandet och strukturer hos omvärlden, i synnerhet genom att mäta, väga och experimentiera. Även namnet på de teorier som uppstår genom denna aktivitet.

Hur böjs vetenskap?

 1. vetenskap
 2. vetenskapen
 3. vetenskapens
 4. vetenskaper
 5. vetenskaperna
 6. vetenskapernas
 7. vetenskapers
 8. vetenskaps

Hur kan ordet vetenskap användas?

Följande exempelmeningar visar hur vetenskap kan användas.

 1. teknik och vetenskap
 2. lingvistik är vetenskapen om språket

Hur används ordet vetenskap i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet vetenskap används i vanlig text.

 1. Det rör sig om bland annat det europeiska samverkansorganet för superdataberäkningar Euro HPC och koordinering av den europeiska infrastrukturen för öppen vetenskap, EOSC.
 2. Åklagaren menar att transplantationerna av de konstgjorda luftstruparna genomfördes i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjorde led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.
 3. Vi sätter igång direkt med att varje dag under januari syna vetenskapen bakom vanliga påståenden om träning och hälsa.
 4. Det var först på 1800–talet som vetenskapen till fullo avslöjade vindens mystik.
 5. Sverige som helhet är lite oförutsägbart, eftersom religionen för många stavas vetenskap, samtidigt som att just vaccinera barn på senare år inte är helt självklart.
 6. Det är vad vetenskapen säger oss och det som vi måste agera efter, säger klimatminister Per Bolund (MP).
 7. Men ska man inte ­lämna ­frågor om vaccin och ­virus ­till vetenskap och inte ­tyckonomer?.
 8. Detta, menar jag, kompletteras av den svenska antiintellektualismen, som märks i allt från bristen på avancerade intellektuella debatter till svenska toppolitikers internationellt sett mycket låga utbildning och ointresse för vetenskap och nya idéer.
 9. – Sammantaget innebär det här tillämpning av matematik, vetenskap och teknik på ett område som historiskt sett har setts som mjukare och mer kvalitativt, säger Mike Bechtel.
 10. Det är en sjungande värld Anna Karin Hammar hoppas ska återuppstå ur de döda naturresurser som kapitalism och vetenskap omvandlat skapelsen till.
 11. Då förutspådde vetenskapen att stjärnor även borde oscillera under mycket längre perioder, och nu har man konstaterat att så faktiskt är fallet med solen.
 12. Teorierna om förlustaversion och mentala konton har belönats med två Nobelpris i ekonomi, som egentligen heter Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
 13. Likväl blev det en psykoanalytiker som kom att förändra allt och skapa grundvalen för både den moderna småbarnspsykologin och kärlekens intåg i vetenskapen.
 14. Den digitala versionen av klurigheterna och korsorden är en mix av vetenskap, matematik, ingenjörskonst, teknik och allmänbildning på en lite mer krävande nivå än ett vanligt.
 15. Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, föreslår att Stora barriärrevet ska föras upp på listan över hotade världsarv.
 16. Flera brittiska medier rapporterar om hur Dominic Cummings förhör hos underhusets utskott på vetenskap och teknologi kan avgöra Johnsons eftermäle.
 17. Det sker bland annat i form av en förstärkt bevakning av vetenskap, klimat och forskning  – och med en helt ny redaktion i Malmö.
 18. Skulle vetenskapen uppfinna en medicin som kunde utplåna hans muskelsjukdom skulle han inte ta den.
 19. Var Sverige landet som lyssnar till vetenskapen och går sin egen väg – eller som experimenterar med sina invånare?Data som beskriver den internationella rapporteringen visade att på ett enormt intresse för Sverige.
 20. Vi har sett debatten i medierna de senaste månaderna men vi har hållit vår kurs och låtit oss vägledas av vetenskapen, säger hon.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ämne en synonym till vetenskap. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.