Synonymer till vetenskapsman

Vi känner till 7 synonymer till vetenskapsman. Ordet vetenskapsman är en synonym till alumn och bibliofil och kan beskrivas som ”expert inom åtminstone ett vetenskapligt område som använder vetenskapliga metoder för att göra forskning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vetenskapsman samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till vetenskapsman

 1. alumn
 2. bibliofil
 3. doktor
 4. filosof
 5. forskare
 6. historiker
 7. teolog

Vad är motsatsen till vetenskapsman?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vetenskapsman.

Vad betyder vetenskapsman?

 1. expert inom åtminstone ett vetenskapligt område som använder vetenskapliga metoder för att göra forskning

Hur kan ordet vetenskapsman användas?

Det saknas exempel på hur vetenskapsman kan användas.

Hur används ordet vetenskapsman i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet vetenskapsman används i vanlig text.

 1. Medierna borde ha lärt sig läxan från de pressetiska övertramp som publicerades under metoo, och vetenskapsmän har en moralisk skyldighet att behandla kollegor med respekt, även när slutsatserna skiljer sig åt.
 2. Men 2013 offentliggjorde nederländska vetenskapsmän världens första laboratorieskapade hamburgare.
 3. Vi behöver regeringar, vi behöver industrin, vi behöver vetenskapsmän, vi behöver filantroper och vi behöver amatörforskare.
 4. Han har uppträtt utan respekt för hälsoriskerna trots varningar från läkare, vetenskapsmän och WHO.
 5. Den handlar om en briljant men försupen och människohatisk vetenskapsman, Rick, och dennes systerson, Morty.
 6. I science fictionlitteraturen, naturligtvis, men även många av James Bonds skurkar är bleka kopior av till exempel greve d’Artigas i ”Det yttersta vapnet” från 1896, som ser möjligheterna i en galen vetenskapsmans uppfinning.
 7. Den kinesiska vetenskapsmannen He Jiankui döms till tre års fängelse efter att ha genmodifierat tvillingbebisarna Lulu och Nana.
 8. Familjen som bodde där representerade en ny sorts välbärgad borgarklass som blivit rik genom handel med omvärlden, och som frotterade sig med tidens vetenskapsmän, konstnärer och adel.
 9. Medlemmarna står som galna vetenskapsmän vid sina respektive laboratorier, överbelamrade med effektpedaler och syntar.
 10. Efter samråd med rymd– och flygindustri uppskattar vetenskapsmännen att leveranssystemet skulle kunna stå klart inom 15 år.
 11. Sveriges mest framstående vetenskapsmän genom tiderna, född 1707 och död 1778.
 12. I romanen ”Buffeln” som utspelas under andra världskriget, säger huvudpersonen, en rysk vetenskapsman, att ”den viktigaste uppfinning som människan gjort är stoppknappen.
 13. I sociala medier har personer som inte alls är forskare eller vetenskapsmän, eller någonsin har satt sin fot i ett laboratorium, ifrågasatt det forskare, professorer och vetenskapsmän har kommit fram till genom avancerad teknik.
 14. Det blev en signal till en upptrappning av kriget mot fusket, det slogs stort på trummorna när vetenskapsmän i USA och Sovjet kontaktade varandra för att samarbeta i kampen mot dopningen.
 15. Från vetenskapsmannen Carl von Linné löpte en rak linje till Ingvar Kamprad.
 16. Titeln syftar på den tyske vetenskapsmannen Heisenberg och dennes teori om osäkerhetsprincipen.
 17. Det amerikanska projektet får namnet ”Manhattan Project” och 1942 har flera tusen vetenskapsmän på ett stort antal universitet runtom i USA påbörjat arbetet med att ta fram en atombomb.
 18. Uppdraget gick till vetenskapsmannen Robert Hooke under överinseende av mästerbyggaren Christopher Wren, som varit ansvarig för mycket av återuppbyggnaden av staden.
 19. Film”Ex machina” (2015)En vetenskapsman har tagit fram otaliga robotkvinnor som bland annat programmerats att förföra män.
 20. Den ryska vetenskapsmannen Ivan Pavlov (1849–1936) tilldelades Nobelpriset i medicin 1904.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är alumn en synonym till vetenskapsman. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet vetenskapsman

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet vetenskapsman.

Bild med texten vetenskapsman