Synonymer till vidrig

Vi känner till 18 synonymer till vidrig. Ordet vidrig är en synonym till vämjelig och äcklig och kan bland annat beskrivas som ”motbjudande, avskyvärd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vidrig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till vidrig

 1. avskyvärd
 2. frånstötande
 3. ful
 4. förfärlig
 5. grotesk
 6. gräslig
 7. hemsk
 8. makaber
 9. motbjudande
 10. olidlig
 11. otäck
 12. outhärdlig
 13. ryslig
 14. snuskig
 15. stygg
 16. vedervärdig
 17. vämjelig
 18. äcklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som vidrig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till vidrig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. förskräcklig
 2. fruktansvärd
 3. fasansfull
 4. horribel
 5. bedrövlig
 6. ohygglig
 7. läskig
 8. anskrämlig
 9. ruskig

Vad är motsatsen till vidrig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vidrig.

Vad betyder vidrig?

 1. motbjudande, avskyvärd
 2. mycket obehaglig och äcklig

Hur kan ordet vidrig användas?

Följande exempelmeningar visar hur vidrig kan användas.

 1. en vidrig stank

Hur används ordet vidrig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet vidrig används i vanlig text.

 1. Katya Tarbes från Kiev är sedan den 3 mars på flykt med sin lilla hund som enda ressällskap på en resa hon beskriver som vidrig.
 2. – Det senaste dygnet har varit vidrigt.
 3. Jag tyckte tidningen drogs ner av att han nödvändigtvis skulle ha in Nikanor Teratologen som redaktör, helt obegripligt att denna vidrige människohatare kunde vara kultförklarad.
 4. Det har gjorts förr – innan terrorism tog över prioriteringen för vilka som skulle förvaras i metallburarna – och beskrevs då som systematisk rasism under vidriga förhållanden.
 5. Även om Sverige­demokraterna enligt honom idag är ett parti som vilket som helst, betonat med dramatiska pauser mellan orden, helt avlägsnat från sitt ”vidriga” nazistiska ursprung.
 6. Jag tycker att det är vidrigt, men det kanske inte är någon som vill se mina dystopiska visioner målas upp på väggar, mina undergångsfittor som kommer och slukar all sorg.
 7. – Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen.
 8. Vad är det som gör att så många verkar lyckas blunda för de tyd­ligaste av siffror och de vidrigaste av bilder? undrar Josefin Iziamo.
 9. DPP kallar tilltaget "vidrigt" och konstaterar att inälvorna spridit stank i parlamentet.
 10. Sara Danius kallar också uppgifterna som framkommer för vidriga.
 11. Jag har alltid tyckt att det verkar vidrigt att sitta inne, men har fått en helt ny, intim förståelse av vad det innebär när någon tar ifrån dig din frihet.
 12. Jag minns bara den fullkomligt vidriga domaren som förstörde chanserna för Sverige att hamna i final.
 13. Sedan fortsätter det med kommentarer som ”högst osmakligt att göra high five och uppmana till våld”, ”ni sprider hat”, ”vidrigt” och ”låta oss slippa höra sådant snack”.
 14. Det var en vidrigt blåsig dag.
 15. Det var vidrigt och vi var inte utbildade för att handskas med sådana trauman, konstaterar hon och tillägger att det fortfarande finns väldigt många historier som ännu inte berättats.
 16. Och ibland så vidrigt elegant att vi aldrig kommer att få veta eller förstå (bara se hur kalla människor får överraskande mycket makt).
 17. Det är underhållning – rörande romantisk kärlek, en perfekt vidrig skurk, mycket blod – från början till slut, inte en tråkig sekund.
 18. I fångenskap hos IS såg hon en bebis och en ammande mamma utsättas för något så vidrigt att hon aldrig kan glömma det.
 19. – Jag hade ingen stor summa att placera, för jag hade precis börjat återhämta mig efter den här vidriga kraschen, där alla mina sparpengar, hundratusentals kronor, gått åt till juridiska processer.
 20. – Det verkar som de inte kan få njuta av en middag med familjen dagen före Remembrance Sunday (minnesdagen för att hedra krigsveteraner, reds anm) utan att någon galning kränker dem, och till vilket syfte? De tycker det är vidrigt.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vämjelig en synonym till vidrig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på vidrig

Ord som slutar på vidrig

Bild till ordet vidrig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet vidrig.

Bild med texten vidrig