Synonymer till viktig

Vi känner till 13 synonymer till viktig. Ordet viktig är en synonym till väsentlig och väsentligt och kan bland annat beskrivas som ”betydelsefull, angelägen”. Ordet är motsatsen till oviktig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av viktig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till viktig

 1. angelägen
 2. angeläget
 3. av vikt
 4. beaktansvärd
 5. betydande
 6. betydelsefull
 7. central
 8. huvudsaklig
 9. meningsfull
 10. nödvändig
 11. oumbärlig
 12. väsentlig
 13. väsentligt

Vilka ord betyder nästan samma sak som viktig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till viktig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. avgörande
 2. essentiell
 3. avsevärd
 4. ansenlig
 5. erforderlig

Vad är motsatsen till viktig?

 1. oviktig
 2. försumbar

Vad betyder viktig?

 1. betydelsefull, angelägen
 2. överlägsen, snorkig
 3. som har stor betydelse; som krävs för att något ska fungera väl
 4. om en person låtsas att gör något viktigt.

Hur böjs viktig?

 1. viktig
 2. viktiga
 3. viktigare
 4. viktigast
 5. viktigaste
 6. viktige
 7. viktigt

Hur kan ordet viktig användas?

Följande exempelmeningar visar hur viktig kan användas.

 1. en viktig fråga
 2. Sverige spelade en viktig roll vid förhandlingarna
 3. han gör sig alltid viktig med sina fina bekanta

Hur används ordet viktig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet viktig används i vanlig text.

 1. Amerikaner har nu uppmanats ta emot cirka 50000 afghaner som ska betraktas som särskilt viktiga allierade, och de har välkomnats till delstater som annars sällan ser flyktingar.
 2. I vårt delbetänkande lämnar vi förslag och bedömningar för att komma till rätta med läget, varav de tre nedan är de viktigaste.
 3. Den viktiga frågan är därför om ett förändrat utbud leder till en minskning eller ökning av nettonyttan.
 4. Då är det otroligt viktigt med varje gest som inte driver mot fördjupande spänningar.
 5. Vad gör en om allt känns meningslöst? Vad innebär det egentligen att vara människa? Vad är viktigt i livet? Dessa frågor försökte den österrikiska psykiatern och neurologen Viktor E.
 6. – Att känna glädje och kunna fnissa åt en enkel ramsa, det har hon lärt mig, vilket faktiskt kan vara svårt när man är så inkörd i samhällets idéer om vad som är viktigt och belönande.
 7. Det spelar inte längre någon roll att de växer upp i fattigdom, det viktigaste är att vara trygg och frisk.
 8. Även här var motståndet mot skolagan viktigt, men eleverna organiserade sig också för bättre undervisning och inte minst möjlighet att få ha sina lektioner under arbetstid (många av dem var lärlingar på olika företag).
 9. Däremot är det viktigt att vattna mellan varje lager under anläggningen och att bädden kröns av ett lager av 5–10 centimeter tjockt lager finsmulig trädgårdskompost och/eller välbrunnen stallgödsel.
 10. Men Pia Johansson menar att det är viktigt, om man ska fortsätta använda sig av digitala medel, att tekniken fungerar och att man planerar för fler rum i nya domstolsbyggnader för flexibla lösningar under en rättegång.
 11. – Det här är allvarligt och därför är det oerhört viktigt att både offentlig förvaltning och den privata sektorn arbetar med att öka kunskapen och höja säkerhetsarbetet, säger Linda H Staaf.
 12. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kallar studien viktig och välgjord men tycker att man ska tänka på att Pfizers skydd efter 120 dagar, 77 procent, egentligen är ett väldigt bra skydd.
 13. Sedan ockupationen lever cirka 180 000 av ursprungsbefolkningen i flyktingläger och Marocko har rest en mur som innesluter de ekonomiskt viktiga delarna av landet, tillsammans ungefär två tredjedelar av gamla Västsahara.
 14. Du tänker att fler tidningar och medier borde ta upp de viktiga frågor som ETC–tidningarna skriver om.
 15. ”Den pågående covid–19–pandemin understryker hur viktigt det är att utveckla säkra och effektiva mediciner för att utöka vårt skydd mot virus och deras varianter”, säger Exscientias vd, Andrew Hopkins, i ett uttalande.
 16. Inte minst så fortsätter försäljningen av de omsättningsmässigt så viktiga mobiltelefonerna att öka.
 17. – Vi tycker inte att det här är det allra viktigaste.
 18. – Det är viktiga åtgärder för att ännu snabbare ställa om Sveriges fordonsflotta och se till att de bästa bilarna kommer ut på marknaden.
 19. – Det är en jättestor omläggning, det är viktigt att veta vad man gör och det får inte bli fel, säger finansministern.
 20. Ylva Gripfelt har läst de senaste två årens viktigaste svenska diktsamlingar.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är väsentlig en synonym till viktig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är oviktig motsatsen till viktig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på viktig