vink

Vink är synonymt med indikation och indikator och kan bland annat beskrivas som ”rörelse med handen, vinkning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vink och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vink

antyda, antydan, antydning, fingervisning, föraning, förnimmelse, indicera, indikation, indikator, insinuera, intuition, invit, misstanke, omen, påpeka, påstå, signal, symptom, symtom, tecken, tips

Motsatsord till vink

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vink.

Vad betyder vink?

 1. rörelse med handen, vinkning
 2. rörelse med öppen hand i luften
 3. (bildligt) diskret anvisning; förstucket råd eller upplysning
 4. (bildligt) antydd önskan

Böjningar av vink

 1. vink
 2. vinkar
 3. vinkarna
 4. vinkarnas
 5. vinkars
 6. vinken
 7. vinkens
 8. vinks

Exempel på hur ordet vink kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet vink används i svenska tidningar

 1. Han kan se människors huvuden och händer som vinkar.
 2. Hon har ingen egen telefon men personalen skickar tillbaka glada emojier och ibland en bild på morsan när hon vinkar.
 3. Jag hann precis tänka att ”den person som räcker upp handen är helt från vettet” innan jag inser att min kille vinkar glatt med hela armen.
 4. Vi hjälps åt och det har varit kul med alla som står och vinkar och filmar, särskilt på Liseberg.
 5. Skulle två av världens största utsläppare Kina och Indien överraska med att ge en vink om kommande skärpta klimatlöften, ja då vore Madridmötet COP25 trots allt en framgång, i all sin byråkratiska glans.
 6. Jag vinkar lite när vi har timeout eller är på väg till pausvilan.
 7. När vi står och pratar tutar en glad förbipasserande, ler och vinkar till brandmännen.
 8. Likt en enda fågelkropp lyfter de och vinkar adjö.
 9. Bakom stället förbi dess lilla innergård bor också mycket riktigt abuela (mormor/farmor på spanska) som vinkar till oss och speciellt till vår tvååring när han springer ner till hennes pärldraperi.
 10. Där ställdes de framför doktor Mengele, som med en lätt vink med piskan skickade deras mor till höger och Hédi Fried och hennes syster till vänster.
 11. Ordalydelsen ”allt vi behöver” kan tolkas som att Nordkoreas ledning vill säga att landet är färdigt med utvecklingen av ballistiska robotvapen och kärnvapen – och ge en vink om en förstärkt förhandlingsposition.
 12. Sport på topp? E–handel för sportkläder eller ett klädesmärke med fokus på sport? Det ges det en vink om då Sportamore och Björn Borg rapporterar på fredagen.
 13. De kan hjälpa till, till exempel ge en vink om vad som är en dyr fond.
 14. En hotande komet eller bara en brysk vink om att klotet står i brand? Det framgår ej men det är lätt att se den brinnande bollen som ett järtecken.
 15. När det är så pass oroligt på världens börser som det varit de senaste dagarna, letar spararna efter information som kan ge dem en vink om vad som kommer att hända längre fram.
 16. Även JP Morgans globala samlingssiffra publiceras och ger en vink om högtrycket står sig.
 17. SM–guldmedaljören Karlsson gav den entusiastiska publiken en vink om att hon tillhör Sveriges främsta framtidshopp.
 18. Hon vinkar in mig för att visa det tredje och nya gästrummet som snart är färdigrenoverat.
 19. Väl på jobbet möts mannen av likasinnade arbetskamrater och en kvinnlig kund som flirtigt vinkar adjö efter att ha serverats sin fruktdryck.
 20. – Det är inte otroligt att Carin Jämtin har fått en vink från sin partiledare om att detta vore en lämplig tid att gå nu, innan regeringen vill ha allt fokus på budgeten och sakpolitiken.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vink är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är indikation en synonym till vink. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?