vinna

Vinna är synonymt med besegra och segra och kan bland annat beskrivas som ”lyckas åstadkomma sitt mål, när en motståndare arbetat mot det, speciellt om motståndaren inte själv får sitt mål uppfyllt (förlorar)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vinna och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vinna

begagna, besegra, erövra, segra, skaffa, slå, struktur, övervinna

Motsatsord till vinna

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vinna.

Vad betyder vinna?

 1. lyckas åstadkomma sitt mål, när en motståndare arbetat mot det, speciellt om motståndaren inte själv får sitt mål uppfyllt (förlorar)
 2. komma först i eller få pris i en tävling

Böjningar av vinna

 1. vann
 2. vanns
 3. vinn
 4. vinna
 5. vinnas
 6. vinner
 7. vunnen
 8. vunnit
 9. vunnits

Exempel på hur ordet vinna kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet vinna används i svenska tidningar

 1. Rebecca Peterson vann mot Klara Milicevic i sin första match sedan i mars.
 2. Resultatet av samarbetet mellan de två företagen har redan resulterat i att ett kommersiellt samarbete har inletts, och vad mer är så vann Univres Kommersialiseringspriset 2020 för sitt arbete.
 3. Fiorentina fick äntligen vinna senast men det krävdes två straffar.
 4. Han kom fram som en talangfull spelare i Djurgården, vann SM–guld i U21–serien och var lagkapten i det U19–lag som tog SM–silver med spelare som Besard Sabovic (Mjällby) och Joseph Ceesay (Helsingborg).
 5. Hon kallar också de havererade förhandlingarna för "ett stort nederlag för Socialdemokraterna", som hon tycker haft mest att vinna på en uppgörelse.
 6. Distriktet är dock stabilt demokratiskt, när hon vann 2018 fick hon 78 procent av rösterna.
 7. Vad gäller partiets kräftgång tror jag att vi skulle ha mycket att vinna på att tydligare kommunicera våra allra mest grundläggande värden, i kombination med en väl avvägd och genomtänkt sakpolitik.
 8. Han är den 25–årige 77–kilosbrottaren i grekisk–romersk stil som gick för VM–guldet förra året, men besegrades av ungraren Tamas Lorincz som vann på teknisk överlägsenhet i den blixtsnabba finalen.
 9. Vad gör du om fem år?– Om fem år har jag vunnit OS–guld.
 10. Vänsterhänte Lin Dan har vunnit allt som finns inom badminton, bland annat två OS–guld och fem VM–guld.
 11. Womenisa vann det feministiska priset Årets Selma 2020.
 12. Veckans val var ett nyval efter beskyllningar om valfusk när sittande Peter Mutharikas vann i fjolårets presidentval.
 13. Redan innan rösträkningen hade kommit i gång pekade allt på att sittande Gudni Jóhannesson med stor marginal skulle vinna, och tidigt på söndagsmorgonen var segern i praktiken klar.
 14. Om Trzaskowski vinner presidentvalet öppnar det ändå helt nya perspektiv för politiken i Polen, anser Johnsson.
 15. Hade det varit tio minuter kvar hade vi vunnit matchen.
 16. – Vi hade lika gärna kunnat vinna, kom till mycket bra lägen men sedan kommer vi inte riktigt till skott.
 17. Våga vara sårbar – att hålla garden uppe är det ingen som vinner något på.
 18. När Ola Toivonen lämnade Malmö FF gjorde Roland Nilsson sitt första år som huvudtränare i föreningen som vunnit ett enda SM–guld på 19 år.
 19. Fotbollen speglar samhället och det har blivit väldigt mycket individualism, det gäller allt från värderingarna i ett lag till hur man kan vinna fotbollsmatcher.
 20. Han vann guld både i EM och VM.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vinna är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är besegra en synonym till vinna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.