vit

Vit är synonymt med vitt och dödsblek och kan bland annat beskrivas som ”färgad som snö”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Vit används i uttrycket ”en vit fläck på kartan” som betyder ”ett okänt område”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av vit och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till vit

dödsblek, likblek, vitt

Motsatsord till vit

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till vit.

Vad betyder vit?

 1. färgad som snö
 2. (schack) den spelare som spelar med vita pjäser
 3. som har färgen vitt
 4. (om person) som har ljus hud
 5. (om tidsperiod) utan alkoholkonsumption
 6. (om tidsperiod) med snö

Hur används vit i uttryck?

 1. en vit fläck på kartan = ett okänt område
 2. en vit jul = en jul med snö på marken
 3. en vit lögn = en ganska oskyldig lögn
 4. vita duken = filmduken

Böjningar av vit

 1. vit
 2. vita
 3. vitare
 4. vitast
 5. vitaste
 6. vite
 7. vits
 8. vitt

Exempel på hur ordet vit kan användas

 1. en vit skjorta

Exempel på hur ordet vit används i svenska tidningar

 1. Under de senaste fem åren sköt amerikansk polis ihjäl tre gånger så många svarta obeväpnade personer jämfört med vita obeväpnade personer, i förhållande till de olika gruppernas befolkningsstorlek, enligt en studie.
 2. Nu har Purdue University i Indiana tagit fram en vit färg som reflekterar 95,5 procent av solstrålningen.
 3. Allt medan det vita USA såg bort.
 4. Fortfarande är 96 procent av landets chefer vita, trots att svarta och bruna utgör 56 procent av befolkningen.
 5. Hennes första produktion är kostymdramat ”Summertime” som utspelar sig i en by nära Dovers vita klippor under andra världskriget.
 6. Till skillnad från Ekman har jag svårt att tro att kritikerna medvetet nonchalerar detta ämne, och att läsa ihop vitt skilda tolkningar av sinsemellan olika romaner är dessutom vanskligt.
 7. Symptomatiskt nog framträder dock grevskapet Kent som den allra starkast lysande stjärnan här med sina hedar, slott och rasande vita klippor som störtar ner i havet.
 8. Jag fixar inte det, utan det är antingen upp eller ner, svart eller vitt, kallt eller varmt.
 9. – Jag tycker ändå att det är förvånande att S inte kan ställa sig bakom det nu när de fått svart på vitt om hur lagstiftningen ser ut.
 10. – Så vitt vi vet är Helsingfors den första staden att arrangera en tävlingsutmaning på det här ämnet, säger Laura Uuttu–Deschryvere, projektdirektör för tävlingen Helsinki Energy Challenge, till Ny Teknik.
 11. Försvarskoncernen Saab har totalt kring 17 000 anställda i världen och en verksamhet som spänner över vitt skilda områden, både militärt och civilt.
 12. Efter händelsen har fackliga organisationer anmält kommunen till Arbetsmiljöverket, som redan tidigare i år hotat Hörby kommun med vite på grund av brister i arbetsmiljöarbetet.
 13. Jag ville visserligen gå ännu längre, men nu har vi det svart på vitt att ett klimatneutralt Europa är bekräftat, säger han i ett pressmeddelande.
 14. Knippepelarna (det vill säga de pelare som utgjordes av flera sammansatta smala kolonner eller pilastrar) och åtskilliga valvribbor målades röda för att kontrastera mot de vita väggarna.
 15. Författare är ökända Förintelseförnekare och några av Sveriges mest hårdföra vit makt–aktörer.
 16. Som AP påpekar har president Trump konsekvent tonat ner riskerna med att själv smittas, även efter att personal i vita huset fått covid–19 i maj.
 17. Under den första debatten mellan Trump och Demokraternas presidentutmanare Joe Biden uppmanades Trump att ta avstånd från vit makt–rörelsen.
 18. De kan också, så länge misskötsamheten pågår, tvingas betala ett vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor för varje vecka som felaktigheterna kvarstår.
 19. Det finns även roséchampagne av blandat vitt och rött vin.
 20. “Ingegerd var klädd i en vit drömlikt romantisk klänning av engelsk spets.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till vit är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vitt en synonym till vit. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.