Synonymer till yrke

Vi känner till 7 synonymer till yrke. Ordet yrke är en synonym till arbete och jobb och kan bland annat beskrivas som ”arbete  som man utbildats för och får sin inkomst av”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av yrke samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till yrke

 1. arbete
 2. göromål
 3. jobb
 4. näringsfång
 5. profession
 6. sysselsättning
 7. syssla

Vilka ord betyder nästan samma sak som yrke?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till yrke. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. arbetsuppgift
 2. förehavande
 3. aktivitet

Vad är motsatsen till yrke?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till yrke.

Vad betyder yrke?

 1. arbete  som man utbildats för och får sin inkomst av
 2. sysselsättning för att tjäna pengar

Hur böjs yrke?

 1. yrke
 2. yrken
 3. yrkena
 4. yrkenas
 5. yrkens
 6. yrkes
 7. yrket
 8. yrkets

Hur kan ordet yrke användas?

Följande exempelmeningar visar hur yrke kan användas.

 1. han läste filosofi på universitetet och föräldrarna var rädda för att han inte skulle få ett riktigt yrke

Hur används ordet yrke i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet yrke används i vanlig text.

 1. Maria Oskarsson ser också att samtidigt som ditt yrke har blivit mindre avgörande för vad du röstar på så har utbildningsbakgrund fått ökad betydelse.
 2. På Universitetssjukhuset i Örebro vittnar barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson om att han aldrig har varit med om en liknande RS–säsong under sina 23 år i yrket.
 3. Jag kunde inte hitta ett jobb inom yrket, så jag började jobba som servitör men fick snart sparken.
 4. Dessa yrken finns, de som har dem behöver komma till arbetet utan att bli sjuka och dö på kuppen, och gärna göra annat också.
 5. Jag tycker om att prata om mitt yrke, men jag har svårt att skryta om min kompetens.
 6. Kvinnorna fick dock aldrig utöva yrket på grund av sitt kön.
 7. Med de höga studiestödsnivåerna kommer man att ha råd att byta yrke, så det är bra.
 8. – Jag är tydlig med att heltidsarbete och tillsvidareanställning måste vara norm om man ska göra de här yrkena mer attraktiva, säger Johnsson.
 9. Eftersom Sara till yrket är vävare, har hon för avsikt att studera gardinerna så pass att hon ska kunna väva upp dem igen och på så sätt ge dem ett nytt liv igen.
 10. Flera är unga syrier, gymnasieelever som drömmer om en framtid som sjuksköterskor, läkare eller något annat yrke där de kan bidra till det danska samhället.
 11. Från och med midnatt måste alla invånare i delstaten Victoria stanna hemma i sju dagar, förutom för nödvändiga ärenden och för personer som har samhällsviktiga yrken.
 12. Utbildare, alltid måna om att skola unga för ”morgondagens yrken”, har piggt hakat på trenden.
 13. Alla de som jobbar i samhällsbärande yrken måste få högre lön, bättre villkor och fler kollegor.
 14. Det innebär att den rådande prioriteringsordningen som är kopplad till ålder, yrke och medicinskt tillstånd tas bort och alla tyskar som är 16 år och äldre blir berättigade till vaccin.
 15. De nuvarande reglerna för sjukförsäkringen säger att den som varit sjukskriven i 180 dagar måste börja söka jobb utanför det egna yrket eller den arbetsplats han eller hon är sjukskriven från.
 16. –  Det är stora steg för framför allt de kvinnodominerade yrkena inom Kommunals områden, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, och lyfter det som anledningar till att förbundet nu släpper sin kritik och istället ansluter sig.
 17. I egenskap av sitt yrke som inredare har hon tidigare hjälpt både kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och Madeleine med sina hem.
 18. Studien visar att bland yrken med lägre utbildning, exempelvis maskinförare och undersköterskor, fanns dubbelt så många enskilda riskfaktorer för ohälsa jämfört med högutbildade.
 19. Historikern Annika Sandén har forskat om det föraktade yrket.
 20. Alfa–kassan är för dem som någon gång har arbetat i Sverige oavsett yrke och anställningsform.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är arbete en synonym till yrke. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.