Synonymer till arvsmassa

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av arvsmassa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till arvsmassa

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till arvsmassa.

Vad är motsatsen till arvsmassa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till arvsmassa.

Vad betyder arvsmassa?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av arvsmassa.

Hur kan ordet arvsmassa användas?

Det saknas exempel på hur arvsmassa kan användas.

Hur används ordet arvsmassa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet arvsmassa används i vanlig text.

 1. Bland annat så kan man i dag relativt billigt titta på tiotusentals positioner i människans arvsmassa, jämfört med bara ett fåtal positioner förut.
 2. Skillnaden i känslighet är stor jämfört med PCR–test, som används för att upptäcka en unik del av virusets arvsmassa, RNA.
 3. Det är forskare vid bland annat Uppsala universitet, det norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien som står bakom studien, som är baserad på uppgifter från en internationell databas om coronavirusets hela arvsmassa.
 4. Fynden är få, men med hjälp av dessa har forskarna lyckats kartlägga denisovanmänniskans arvsmassa, för att på så sätt ta reda på hur de levde, hur de såg ut och vad som hände med dem.
 5. Immunförsvaret reagerar på en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta, som finns i förkylningsvirusets arvsmassa.
 6. Gain of function innebär att man byter ut baspar i virusets arvsmassa för att göra det mer patogent.
 7. – Bara för att det ska bli blandning på befolkningen – ska vi då ha två procent med Downs syndrom, tre procent döva osv? Nä… Min utgångspunkt är att livet är ett lotteri, du väljer inte dina föräldrar och din arvsmassa.
 8. De har kunnat påvisa arvsmassa från coronaviruset i ventilationstrummorna från rummen där coronapatienter vårdats.
 9. Sedan september har Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet kapacitet att undersöka virusstammarnas arvsmassa i sin helhet.
 10. De prisas för en molekylärbiologisk teknik kallad Crispr som med hjälp av olika enzymer har revolutionerat möjligheten att "klippa och klistra" i arvsmassan med mycket stor precision.
 11. De får priset för den så kallade gensaxen, Crispr, som har revolutionerat möjligheten att klippa och klistra i arvsmassan med stor precision.
 12. Sputnik V är ett så kallat vektorvaccin, vilket innebär att ett annat virus, en ”vektor”, modifieras genetiskt och används som budbärare för vaccinproteinets arvsmassa.
 13. Han är en av författarna till en studie där den svartmunnade smörbultens arvsmassa har kartlagts.
 14. Forskare från Göteborg har i ett internationellt samarbete kartlagt fiskens arvsmassa och tror sig ha hittat förklaringar till varför den klarar sig så bra i vitt skilda miljöer.
 15. Forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Nature, har studerat förekomsten och distribueringen av den arvsmassa som finns i mitokondriena hos 1.
 16. Som en sista åtgärd, berättar Elodie Sampere, har naturreservatet sparat lite av Sudans arvsmassa med förhoppningen om att utföra konstgjord inseminering på de två honorna i arten som fortfarande lever.
 17. Det faktum att Jonatan var den förste med afrikanskt ursprung som någonsin satte sin fot på ön och att landet har en omfattande genetisk databas där en stor del av befolkningens arvsmassa finns lagrad hjälpte forskarna.
 18. På Island har Hans Jonatan blivit en symbol för frihet och trots att hans kvarlevor sedan länge försvunnit har nu forskare lyckats återskapa hans arvsmassa till 38 procent, bara genom att utgår från levande släktingar till honom.
 19. Forskarna hade beställt de olika delarna till virusets arvsmassa på internet och sedan pusslat ihop det till ett fungerande virus.
 20. När the Human Genome Project startades för att kartlägga hela människans arvsmassa var förväntningarna stora och det sades att projektet skulle leda till botemedel mot cancer.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet arvsmassa

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet arvsmassa.

Bild med texten arvsmassa